אם קניתם יין שאינכם מתכוונים לשתות מיד, עליכם לדעת כיצד אפשר לאחסן אותו. בראש ובראשונה, חשוב שתזכרו שרק אחוז קטן מהיינות משתבחים בעת אחסון לטווח ארוך. את רוב היינות טוב יותר לשתות תוך זמן קצר מהרגע שיוצאים לשוק. אם אתם מחפשים ליישן יינות, כדאי לכם להשקיע בפתרונות אחסון מקצועיים, כי זאת רמת מיומנות אחרת לגמרי. בכל שאר המקרים, הקפדה על הטיפים הבאים יכולה לשמור על היינות שלכם עד שתהיו מוכנים ללגום מהם.
טמפרטורת האחסון המושלמת לבקבוק יין
לפני שמאחסנים, חשוב לדעת שחום הוא אויב מספר אחת של בקבוקי יין. טמפרטורות גבוהות מ- 21°, לרוב יישנו את היין מהר יותר מהרצוי, ואם הטמפרטורות גבוהות יותר, היין שלכם עשוי להתבשל, מה שיפגע בארומה ובטעם שלו. טווח הטמפרטורות האידיאלי לאחסון יין נע בין 7° ל- 18° (12° יהיו בגדר קרוב למושלם), אך זה אינו מדע מדויק. הסירו דאגה מליבכם אם אתם שמים לב שמקום האחסון שלכם התחמם בכמה מעלות, כל עוד אתם מקפידים לפתוח את הבקבוקים תוך כמה שנים מיום שחרורם.
הימנעו מאחסון לטווח ארוך במקרר רגיל
זה בהחלט בסדר לאחסן יינות במקרר הביתי לתקופה של קצרה, אך זו לא החלטה טובה כאשר מדובר בפרק זמן ארוך יותר. טמפרטורת המקרר הממוצע נמוכה בהרבה יותר מ- 7° כדי לאחסן בבטחה מזון מתכלה, מה שלא אופטימלי בהכרח לבקבוקי היין שלכם. מעבר לכך, במקרר הביתי אין לחות, דבר שעשוי להוביל לייבוש הפקק. כאשר הפקק מתייבש אוויר יכול לחלחל לתוך הבקבוקים ולפגוע ביין שלכם. כמו כן, מומלץ שלא לשמור את היין במקום שבו הוא עלול לקפוא. אם הנוזל שבתוך הבקבוק יתחיל להפוך לקרח, הוא יתרחב מספיק כדי לדחוף את הפקק החוצה. ההמלצה שלנו הינה לאחסון יין לטווח ארוף במקרר יינות.
הימנעו ממקומות עם תנודות טמפרטורה קיצוניות
אנחנו כבר יודעים שישנה טמפרטורת אחסון מושלמת, אך מה שעוד חשוב לדעת הוא שיש להיזהר מתנודות טמפרטורה קיצונית או תכופות. בנוסף לבישול היין, התרחבות והתכווצות של הנוזל בתוך הבקבוק עשויה לדחוף את הפקק החוצה, או לגרום לאוויר לחלחל. לכן הקפידו על עקביות. יחד עם זאת אל תטרידו את עצמכם מתנודות טמפרטורה קלות. לא תמיד תנודות אלו יהרסו את היין באופן מוחלט, ואינכם יכולים לדעת מה מצבו, עד שתפתחו אותו.
אחסנו את היין שלכם הרחק מאור השמש
כל השנים אמרו לנו שחשיפה לאור השמש באופן מתון טובה לבריאות. אולם במקרה של אחסון יין, דווקא ההיפך הוא הנכון. אור, במיוחד אור שמש ישיר, יכול להוות בעיה, שכן קרני ה- UV יכולות להוביל להתכלות ולהתיישנות של היין בטרם עת. זו גם הסיבה לכך שמשתמשים בבקבוקי יין כהים, הם מתפקדים כמו סוג של משקפי שמש, ומגנים על היין בפנים. אור מלאכותי או ביתי לא יפגע ביין עצמו אך כן יכול לגרום לתווית של הבקבוק לדהות באחסון לטווח ארוך. מומלץ לחשוף את היין לנורות ליבון אשר פולטות כמות קטנה מאוד של אור אולטרה סגול (בהשוואה למנורות פלורסנט).
היו מודעים ללחות
יש סיבה לכך שביקבים מאחסנים יינות במערות טבעיות לטווח הארוך: מערכות אלו קרירות, לחות וחשוכות יותר באופן טבעי. על פי ההמלצות, יש לאחסן יינות בלחות אופטימלית של 70%, שכן היעדר לחות יכול לגרום לייבוש הפקקים וכתוצאה מכך לחדירה של אוויר לבקבוק. אז כן, אלו מקרים שיכולים לקרות, אבל אם אתם לא חיים במדבר או בתנאים ארקטיים, סביר להניח שזה לא יקרה, אלא אם כן אתם מאחסנים יינות במשך שנים ארוכות. במקרה הזה, כדאי לחשוב על אחסון מקצועי. שימו לב שתנאי לחות גבוהים במיוחד יכולים לגרום לעובש, אם הבקבוק אטום היטב הדבר לא יפגע ביין, אך כן יכול לפגוע בתווית של הבקבוק.
אחסנו את הבקבוק על הצד
באופן מסורתי כדאי לאחסן את הבקבוק כאשר הוא שוכב על מנת לשמור על מגע בין הנוזל לפקק. תיאורטית, מגע שכזה אמור למנוע מהפקק להתייבש. אם אתם מתכננים לפתוח את הבקבוקים הללו בקרוב, או שלחלופין יש לבקבוקי היין שלכם פקקי הברגה, זכוכית או פלסטיק, טיפ זה אינו הכרחי. עם זאת חשוב לומר, שמתלה אופקי יכול לספק לכם פתרון יעיל לאחסון בקבוקים, והוא בהחלט לא יזיק ליינות שלכם.
שימו לב לתזוזות משמעותיות
ישנן תאוריות על כך שרעדים, תזוזות ותנודות יכולים לפגוע ביין בטווח הארוך, שכן הם מאיצים תהליכים כימיים בתוך הבקבוק. רעידות משמעותיות עלולות למנוע ממשקעים שביינות ישנים לשקוע, מה שעלול להפוך את היינות לפחות חלקים כשהם עוברים בגרון. אולם אם אתם מאחסנים בקבוקי יין לטווח קצר, אינכם צריכים לדאוג, אלא אם אתם גרים ממש מעל תחנת רכבת או נוהגים לארח בבית שלכם הופעות רוק.
מהו מיקום האחסון האידיאלי עבור יין?
אם אין לכם מרתף יינות בבית, תוכלו לקנות כמה מתלים לאחסון יין ולמקם אותם במקום בטוח. כאמור, לא מומלץ למקם את המתלים במטבח, בחדר הכביסה או בכל חדר בו הטמפרטורות החמות עשויות להשפיע על היינות שלכם. חפשו גם מקום אשר אינו חשוף לקרני שמש ישירות.
אופציה – באפשרותכם לקנות מקרר יין קטן ולאחסן את היין בתוכו.
האם צריך מקרר יין?
מגיע הרגע שבו צריך לשדרג את תנאי האחסון של היין. כדי לבדוק אם הגיע המועד, שאלו את עצמכם כמה הוצאתם בשנה החולפת על הרגלי שתיית היין שלכם? אם אתם צרכני יין גדולים עליכם לשקול את המעבר למקרר יין כדי להגן על ההשקעה שלכם. מקרר יין מציע לכם תנאי אחסון מעולים, טמפרטורות אחסון אופטימליות עבור יין אדום ולבן, שטח אחסון מותאם לכמות בקבוקי היין שלכם, אחוזי לחות אופטימליים, הגנה מפני קרני שמש ושלל תנאים שיאפשרו לכם לאחסן את בקבוקי היין שלכם בתנאים מעולים, עד שתשתו אותם.
כיום ישנם מקררי יין עצמאיים או מובנים שניתן לשלב בכל חלל ובכל עיצוב, עם דגמים שונים שתוכלו להתאים באופן אישי לצרכי האחסון שלכם. כמו כן יחידות אלו שקטות להפליא ומלבד אחסון יין, הם מבטיחות שתוכלו להגיש את היינות שלכם בטמפרטורות אופטימליות כשהם מוכנים לשתייה בכל עת.