יום הצ'יפס הבינלאומי ב-13.7 הוא חגיגה המוקדשת למאכל האהוב – הצ'יפס. יום זה נחגג כדי להעריך וליהנות מהמגוון הרחב של צ'יפס שקיים, החל מצ'יפס פשוט, תפוצ'יפס קלאסי ועד לטעמים ומרקמים ייחודיים המצויים בתרבויות שונות. הצ'יפס הפך לחלק בלתי נפרד ממטבחים וחטיפים רבים ברחבי העולם. בין אם זה חטיף מהיר בדרכים, מסיבה מועדפת או ערב צפייה בסרט, הצ'יפס מצא את דרכם ללבנו ולבלוטות הטעם שלנו.
ד"ר איה בן שלום, מנחה בכירה בחלי ממן מסבירה כי: בעוד צ'יפס יכול להיות מהנה במידה, לצריכה מוגזמת יכולה להיות השפעות שליליות על הבריאות שלנו. לכן, אפשר להינות ממנו בגירסה בריאה, לא עתירת שומן וללא ייסורי מצפון. אז, בין אם אתם מעדיפים טעמים קלאסיים כמו רגיל, ברביקיו או שאתם מעריצים של אפשרויות אקזוטיות יותר כמו שמנת חמוצה ובצל, או אפילו צ'יפס מכוסה בשוקולד, יום הצ'יפס הבינלאומי הוא האירוע המושלם להעריך את הקראנצ'יות המענגת והטעם שאי אפשר לעמוד בפניו של צ'יפס.
לא חייבים רק לטגן – צ'יפס שמוגש במסעדות איכותיות אינו מטוגן כלל אלא אפוי בתנור או בAIRFRY – אחרי ניסיונות רבים גיליתי שלמרות שיש זנים רבים של תפוחי אדמה בשווקים ובחנויות. הזן הטוב ביותר לאפייה בתנור הנו זו גורמה או הזן עם הקליפה האדומה כי הם מכילים פחות מים ויותר עמילן.
אפשר גם צ'יפסים מגניבים אחרים – גוונו בצ'יפס שמציעים לבני הבית ובעיקר לילדים ובני נוער והציעו להם חלופות מעניינות ובריאות יותר מתפוח אדמה. הסוד הוא הקריספיות. נסו: צ'יפס בטטה, דלעת, כרובית, חציל, גזר ואפילו צ'יפס מקישואים… התיזו מעט שמן זית ותבלינים שיש בכל בית כמו רוזמרין, אבקת שום, פפריקה, כורכום, זעתר, טימין, מלח גס וכדומה הכניסו לתנור על 200 מעלות ונשנשו. תפוחי אדמה – כדי לקבל ערך תזונתי גבוה יותר השאירו את קליפת תפוחי האדמה או קלפו את חלקה.
העובי כן קובע! – חתכו את הצ'יפס לעובי של חצי ס"מ – העובי כן קובע, צ'יפס עבה יהיה פריך יותר בעוד שאם תחתכו דק מידיי את הצ'יפס, תקבלו מקלונים שרופים. העזרו בבני הבית הצעירים לחיתוך מדוייק, זו גם פעילות נהדרת שתשלב אותם יותר במטבח וגם חווית ההצלחה תגרום להם לרצות לעוד קצת מהאורח חיים הבריא הזה.
צ'יפס מרוסק – לאלו שממש לא אוהבים לחתוך אפשר גם להכין ציפס של תפוחי אדמה מעוכים שנזלל במהירות. בחרו תפודים קטנים, חממו תנור לחום של 210 מעלות, בשלו אותם במים עד שיהיו רכים אבל לא מדי, העבירו אותם לתבנית עם נייר אפייה, בעזרת כוס או כלי אחר מעכו מעט את תפוחי האדמה עד שהם מתפוצצים והקליפה נסדקת, רססו בנדיבות תרסיס שמן זית, מלח גס, טימין/רוזמרין ואפו כחצי שעה עד שתפוחי האדמה משחימים ומזהיבים.
רככו מעט את תפוחי האדמה – בשלו את התפוחי אדמה במים עם כף מלח עד לרתיחה (10 דקות), הזהרו לא לבשל יתר על המידה. ולאחר מכן שפכו את המים מהסיר, ונערו בעדינות – זה יוצר ציפוי מחוספס שהופך את הצ'יפס לפריכים יותר באפיה. הספיגו אותם היטב לפני המעבר לתנור – לאחר שחתכנו יפה חייבים עם נייר סופג או מגבת יבשה נקייה כמובן להספיג היטב את תפוחי האדמה בשל תכולת הנוזלים שבהם שמקשה על השמן לעטוף אותם ולהפכם לקרנצים פריכים.
לא מוותרים על השמן אבל גם לא מגזימים איתו – כדי לקבל את התוצאה הקריספית השווה של הצ'יפס לא מוותרים על השמן אלא משתמשים בכמות צנועה, בערך 1-2 כפות לכל חצי קילו של תפוחי אדמה. העצה שלי היא להכניס תבנית משומנת עם נייר אפייה לתנור לכמה דקות כדי שהשמן יבעבע ורק אז לסדר את תפוחי האדמה על התבנית (בזהירות זה חם רצח). זכרו לערבב היטב את חתיכות הצ'יפס והשמן, כך שכל חתיכה תהיה מכוסה בשכבה יפה וחמודה של שמן. ואז לסדר אותם במהרה בשכבה אחת אחידה על מגש גדול שיכיל את כולן ולא סתם בתפזורת אחד על השני כי אז יהיו כאלו שיתבשלו ויהפכו לרכים. ולבסוף, חממו את התנור מראש על 230 מעלות והכניסו לתנור כשהוא כבר חם כדי שחיצוניות הציפס תתחיל מיד להצלות ולהשחים כמו שאנחנו אוהבים, לא להתרחק מהתנור אלא להשגיח ולאחר כמה דקות להפוך לצד השני כדי שהוא גם ישתזף.
חשוב לזכור! מתינות היא המפתח. בעוד שיום הצ'יפס הבינלאומי הוא חגיגה, חיוני לשמור על תזונה מאוזנת ומגוונת, תוך שילוב מזונות מזינים אחרים כמו פירות, ירקות, חלבונים רזים ודגנים מלאים. על ידי בחירה מושכלת והקפדה על צריכת הצ'יפס הנכונה, נצליח להגיע לאיזון וליהנות מהטעמים והמרקמים של הצ'יפס תוך מתן עדיפות לבריאות שלנו.