החורף סוף סוף בא, אך איתו תופעות הצינון, שיעול, שפעת ויובש. דבוראי ישראל והמועצה להאבקה ודבש ממליצים על תרופות טבעיות, המסייעות לחוסן הגוף, בעיקר בעזרת צריכת דבש ישראלי איכותי.
גם הדיאטנית בת' צ'רווני, RD, LD שמאמרה התפרסם ב-'cleveland clinic' בקנדה, מסבירה על יתרונות הדבש כתוספת חוסן לגופנו, וזה בדיוק הזמן להבין כיצד ניתן לחזק את גופנו לקראת החורף בעזרתו.
הדיאטנית בת' צ'רווני: "ייתכן שפו הדוב עלה על משהו, בעוד שדבש ידוע בעיקר כממתיק הטבעי, יש לו גם כמה יתרונות בריאותיים מפתיעים. דבש מקבל את מתיקותו מההרכב הכימי שלו, הכולל שני סוכרים פשוטים הנקראים גלוקוז ופרוקטוז, יחד עם כמה מינרלים. דבש הוא למעשה סוכר נוזלי טבעי. הוא מיוצר על ידי דבורי דבש חרוצות, האוספות צוף מפרחים ומעבירות אותו לכוורת. לאחר מכן, הן מטמיעות את הדבש ביחידות אחסון זעירות ושעוותיות הנקראות חלות דבש ומנפנפות בכנפיהן כדי לייבשו, תהליך שהופך את הדבש לדביק יותר. דבש הוא תוצר טבעי לחלוטין, אשר בניגוד לסוכר רגיל, יש לו יתרונות בריאותיים ספציפיים וייחודיים".
עוד כותבת צ'רווני במאמרה: "דבש מכיל גם פלבנואידים וגם פוליפנולים, תרכובות המצויות במזונות טבעיים מבוססי צמחים. לתרכובות אלו תכונות אנטי-דלקתיות, הפועלות כנוגדי חמצון רבי עוצמה בגוף, העוזרים להילחם במולקולות לא יציבות הנקראות רדיקלים חופשיים, העלולים לפגוע בתאים ולגרום ללחץ חמצוני, אשר בתורו יכול לגרום למצבים בריאותיים כמו סרטן, מחלות לב ומחלות אוטואימוניות. כלומר, באופן כללי חשוב מאוד לצרוך תזונה עשירה במזונות עם נוגדי חמצון ברמה גבוהה, בכדי לסייע בשמירה על בריאות הגוף, כולל דבש כמקור נוסף לנוגדי חמצון, ויטמינים או מינרלים אחרים".
"פלבנואידים ופוליפנולים הוכחו כמסייעים בריסון דלקות בגוף, דלקת היא חלק מתהליך הריפוי הטבעי של הגוף, ועוזרת להתאושש מפציעות ולהילחם בפולשים זרים כמו חיידקים ווירוסים. אבל לפעמים, דלקת נמשכת זמן רב מדי, וכתוצאה מכך נוצרת דלקת כרונית שגורמת יותר נזק מתועלת. כממתיק טבעי, דבש הוא בחירה טובה יותר ופחות דלקתית מסוכר רגיל, הידוע כגורם לדלקת" מציינת צ'רווני ומוסיפה במאמר, "דבש הוא תרופה טבעית ביתית שיכולה לעזור להקל על גירוי ולהפחית גם דלקת מכאבי גרון. ארגון הבריאות העולמי (WHO) והאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים שניהם תומכים בדבש כתרופה טבעית לשיעול, זה לא אומר שיש להסתמך רק על דבש כשמרגישים לא טוב. אם מרגישים באמת חולים, יש לפנות לרופא, וחשוב לזכור כי אין לתת דבש לתינוק מתחת לגיל שנה, מכיוון שהוא עלול לגרום לבוטוליזם בתינוקות".
צ'רווני ממליצה במאמרה, על צריכת דבש טבעי ומדגישה ככל שהדבש צלול יותר, כך הוא מעובד יותר. דבש גולמי ישירות מהמכוורת, נראה כבחירה טובה יותר, מאחר שלא נעשית בו התערבות כלשהי, מלבד איסופו מהכוורת וחלוקה למיכלים. בדבש גולמי יש הכי הרבה נוגדי חמצון, לעתים קרובות קצת אבקה ויותר אנזימים מכיוון שהוא לא מטופל בחום, מה שגורם לדבש להיראות מעורפל יותר. דבש מפוסטר לפעמים גם מדולל בממתיקים אחרים.
צ'רווני ממליצה לרוכשים דבש ממקור מקומי לשאול: מהיכן הגיע הדבש? האם המוכר ייצר אותו? מה עוד הם יכולים לספר לכם עליו? "מכיוון שדבש צריך להיאכל בכמויות מוגבלות, כדאי לבחור את סוג הדבש שטעים לכם. לכל אחד מהדבשים יש צבע אחר וטעם שונה בהתאם לפריחה ממנה נוצר, גוון הדבש תלוי בסוג הצמח שממנו הגיע הצוף שלו. כוסמת כהה, למשל, מניבה דבש כהה, ומבחינה תזונתית, ישנן עדויות לכך שדבש כהה יותר מכיל יותר נוגדי חמצון מדבש בצבע בהיר. למרות שלדבש סגולות בריאותיות שסוכרים אחרים רק חולמים עליהן, הוא עדיין סוכר ויש לאוכלו במתינות. מומלץ במקום לצרוך יוגורט בטעמים, המכילים תוספת סוכר, להמתיק יוגורט רגיל עם מעט דבש ולהוסיף פירות. ניתן גם להשתמש בדבש ברטבים ובמרינדות".
עוד במאמר ממליצה צ'רווני לאחסן דבש במקום קריר, הרחק מאור שמש. אבל גם אם הוא נשמר במקום המושלם, דבש יכול לפעמים להתגבש ולהתמצק, מה שמקשה לסחוט אותו מהמיכל או לטפטף אותו מצנצנת. דבש עם יחס גבוה יותר של גלוקוז לעומת פרוקטוז ומתגבש מהר יותר. גלוקוז עשוי גם להיקשר לחלקיקים הקטנים של חלת הדבש ולאבקה בדבש הגולמי, וסביר יותר שהוא יתגבש כתוצאה מכך. אבל דבש גבישי בטוח לאכילה. מומלץ להשתמש בו כממרח, כמו חמאה, או שניתן לחדש לדבש נוזלי יותר, על ידי הנחת המיכל בקערת מים חמים".
כף אחת של דבש מכילה: 61 קלוריות, 17 גרם פחמימות, כמויות זעירות של סיבים וחלבון, ללא שומן.
מנתוני המועצה להאבקה ודבש בישראל: בארץ תורמת דבורת הדבש באמצעות האבקת הגידולים לתל"ג החקלאי בישראל כ-3.5 מיליארד שקלים בשנה. בישראל מאות דבוראים המטפלים בעשרות אלפי כוורות הפזורות באלפי נקודות מרעה צופני ברחבי הארץ כאשר כ-100,000 כוורות מאביקות גידולים חקלאיים של פירות וירקות.
המועצה להאבקה ודבש ממליצה לציבור הישראלי, לתמוך בתוצרת הארץ ולרכוש דבש איכותי ישירות מדבוראי ישראל, במשלוחים או במכירה ישירה במכוורות ברחבי הארץ.
המועצה להאבקה ודבש ודבוראי ישראל מאחלים- חורף בריא!









